Frejas Historia


Släkt
med
Tinkel


Hem

Personer

Platser

Släktöversikter

Länkar

Ordlista

Kontakt

Landskrona

Landskrona 1676

Unionskungen Erik av Pommern erhöll 1410 en gård i Södra Säby. Samma år stiftade han också ett karmelitkloster på platsen. Platsen var strategiskt god då den låg väldigt nära den urgamla landväg som förband Lund och Malmö i söder med Råå och Helsingborg i norr. Vid kustlinjen fanns en rymlig naturlig hamn.
1413 ger kungen Landskrona stadsrättigheter. Målet var att skapa en köpmansstad som med hjälp av engelska och nederländska köpmän skulle bryta  Hansans monopol i Norden. Men så blev det inte, istället blev Hansan en dominerande faktor och Landskrona fick en internationell prägel. 1428 plundrar och bränner Hansas Lnadskrona i protest mot den sjötull som kung Erik av Pommern infört 1420.
1549 ger Kung Christian III order om att Landskrona ska befästas med ett slott, Citadellet. Landskrona kom sedan att spela en stor roll i de dansk-svenska krigen. Då Skåne blev svenskt 1658 utsågs Landskrona till Skånes huvudstad.
1523 hade Landskrona 1750 invånare, under 1500-talets slut 800 och år 1700 endast 346.

 

Landskrona styrande råd
Redan 1413 fastlades att Landskrona skulle ha två borgmästare och 12 rådmän.

Samverkan med andra städer
I Lund hölls årliga köpstadsmöten. Då närvarade representanter från alla städers stadsråd.

   
Karmelitklostret i Helsingör

Karmelitklostret
Erik av Pommern hade en hel del synder på sitt samvete och som botgöring bestämde han sig 1410 för att anlägga ett kloster. Karmelitklostret var det första i Norden och munkarna hämtade kungen från Tyskland. Klostret byggdes nära västerport, söder om Vestergaade och var helgat åt vår fru. Inom klosterområdet fanns ett domus (klosterbyggnad för munkarna), en kyrka, kyrkogård, klockstapel, trädgårdar och verkstäder. Ordensdräkten var brun med kåpa samt en vit skjortel. Goda teologiska studier samt lärdom genom boklig bildning kännetecknade karmelitorderns bröder. 1430 anlades ännu ett karmelitkloster, nu i Helsingör med munkar från Landskrona. Detta kloster stor ännu kvar, se bilder nedan. Anders Ljung var en karmelitmunk i klostret i Landskrona, han föddes ca 1490 och var en stark förkämpe för reformationen införande 1527. Klostret i Landskrona övergick i stadens ägo 1530 och revs 1549 då man på platsen uppförde Citadellet.
  

Modell över det medeltida Landskrona

Stadsportar & försvarsvallarna

Efter att Landskrona plundrats av Hansan 1428 inleder man bygget av jordvallar och vallgravar runt staden. Den kompletteras sedan med ett antal befästa portar och en mur av tegel mot sjösidan.
Från torget ledde Östergade till Österport (till höger) och Vestergade till Vesterport (till vänsterer). Norregade ledde förbi kyrkan genom Norreport där den anslöt till den gamla landvägen mellan Malmö och Helsingborg. Det fanns ytterligare en stadsport, Säby port (snett uppåt till vänster i modellen) Strandstrede ledde via S:t Gertruds port ner till stadens skeppsbro och från torget ledde Möllestrede ner genom Mölleporten till stranden. (Sankt Gertrud var de resandes helgon.)

Kyrkan
Vi stadens grundande byggdes en kyrka helgad åt Johannes döparen, även kallad Sankt Hans. Den invigdes 1424, var byggd i tegel och nästan lika stor som Lunds Domkyrka. Sista gudstjänsten hölls 1755 varefter kyrkan revs av militära skäl. Dess ersättare blev Sofia Albertina kyrka.

Torget &Handeln
Torget var centrum för handel och köpenskap men handel bedrevs även på Vestergaade och möjligen även på Östergaade. Redan 1413 får staden rätt att hålla en årsmarknad, den inleddes på midsommarafton och pågick i 8 dagar. På årsmarknaden fick alla som ville komma och göra affärer i staden. Annars var det bara Landskronas borgare som fick göra affärer där.

Gillen & Skrån
Landskrona hade sitt eget Knutsgille. De hade en årlig tradition att skjuta mot Sankt Knuts papegojan.

Hospitalet
Innan reformationen fanns ett Helgeandshus. Det låg invid Östergaadens södra sida redan 1415. Norr om Norreport, utanför stadsvallen fanns Sankt Jörgens Hospital, ett spetälskesjukhus.

Rådhuset
Det äldsta rådhuset uppfördes troligen redan vid stadens grundande. Rådhuset låg vid torgets södra sida. 1591 gifter sig Mads Nielsen Odder med Bolid Asserdatter här. Boilds moster Christense är gift med Borgmästaren i Landskrona, Ole Truedsen. (Avritning av gravsten innan kyrkan revs 1755)


Skolan
Undervisning bedrevs mest troligen i karmelitklostret innan reformationen 1527. Men 1515 grundas Landskrone latinska Schola. Skolhuset var beläget i kvarteret väster om kyrkan. Det var ett grundmurat stenhus med fyra klassrum. Det brann ner 1676 och ersattes med ett nytt 1680 i korsvirke.



Landskrona slott - Citadellet
Citadellet påbörjades 1549 på order från Christian III, bygget pågick i 10 år. I och med byggandet av Citadellet revs Västerport och Karmelitklostret. Citadellet var avsett som en ren försvarsanläggning. Slottet omgavs av en 70 meter bred vallgrav. Huvudlängan mot sundet var kraftigt bestyckad medan borgens övriga sidor var skyddade av murar och hörntorn. Efter att Skåne blev svenskt 1658, byggde svenskarna ut anläggningen (1667-75) och gjorde den till Nordens modernaste fästning.

Borgarnas gårdar & hus
Den finaste borgerliga bebyggelsen låg kring torget. Tyvärr finns inga av dessa gamla hus kvar idag. Nedan bilder på typiska borgarhus från 1500 och 1600-talet bevarade i Malmö.



Niels Kuntez gård: nr 26 på Östergatan i Malmö är en typisk borgargård från 1500-talet, som uppfördes 1530.


Rasmus Kieldsons gård på Östergatan i Malmö, är ett exempel på en 1600-talsgård.
   
   

Historiska Årtal
1413 - Landskrona blir en stad
1428 - Landskrona plundras och bränns av Hansan
1527 - Reformationen.
1547 - Ängelholm berövas sina stadsprivilegier och ängelholmsborna får 4 års skattefrihet om de slår sig ner i Landskrona.
1549 - Citadellet uppförande påbörjas.
1644 flydde nästan hela stadens befolkning till Köpenhamn
1658 - Skåne blir svenskt

Källor: Historien om en stad av Åke Jönsson