Frejas Historia


Släkt
med
Tinkel


Hem

Personer

Platser

Släktöversikter

Länkar

Ordlista

Kontakt

Helsingborg


Då överfarten mellan Själland och Skåne är som kortast vid Helsingör-Helsingborg så har dessa platser haft stor betydelse långt tillbaka i tiden. Redan under vikingatiden nämns det som en överfart. En mindre borg har troligen funnits sedan 900-talet uppe på höjden. 1070 benämns Helsingborg för första gången i skrift av Adam av Bremen.

Det äldsta Helsingborg låg uppe på höjden, där Kärnan står idag, det bestod av en borg och en stad, i staden låg tre kyrkor. Borgen var en dansk riksborg som kallades Helsingborgs slott byggt på ll00-talet i sandsten.
Den första permanenta bebyggelsen på stranden byggdes öster om Maria kyrkan i slutet på 1100-talet.

 

Helsingborgs slott
På 980-talet byggdes troligen den första befästningen på landborgen, en rund vikingaborg, av Harald Blåtand. På 1100-talet byggdes en tornborg av sandsten på platsen och ca 1310 beslöt kung Erik Menved att uppföra ett nytt torn, kärnan. Kung Erik vistades mycket på slottet och 1296 så gifte han sig här.


Bild: Helsingborgs slott på 1300-talet, modell Sven Rosborn

Slottet omgärdades av en rund tegelmur på 500 meters omkrets med 14 halvrunda försvarstorn, utanför muren en vallgrav. Slottet spelade tillsammans med Kronborg på andra sidan sundet en viktig roll för Öresundstullen som kung Erik av Pommern införde ca år 1420. Varje utländskt skepp som passerade skulle betala en tullavgift.

På slottet bodde länsmannen för Helsingborgs län. Länet bildades på 1200-talet och hade sin största utbredning kring år 1500, då dess yta täckte halva Skåne. Länsmannen benämndes först som kungens ombudsman, 1396 som fogde, men i Helsingborg som hövitsman då tjänsten var högre än övriga fogdar.
Under 1500-talet började Helsingborgs slott betydelse minska för att övertas av mer moderna fästningar som Landskrona citadell, Halmstad slott och Malmöhus.

Helsingborgs styrande råd

Genom århundradena har Helsingborgs råd ansvarat för stadens styre och skötsel. Helsingborgs stadsråd bestod under medeltiden en borgmästare och en underborgmästare (Consul och Proconsul), samt ett antal rådmän. 1592 så finns det i rådet två borgmästare men fördelningen är nu istället Justitie och Politie med en fogde under den senare.
Att bli invald i rådet var ett hedersuppdrag som man inte kunde tacka nej till. Borgmästarna valdes av borgarna (männen med burskap) i staden, oftast valdes någon ur rådet. Rådsmännen valdes av rådet. Den nyinvalde måste svära ed till länsmannen och godkännas av kungen. Sin försörjning tjänade rådmännen på sin vanliga näringsverksamhet men de kunde också få avkastning från någon av stadens jordar. Efter 1672 finns det bara en borgmästare och ett antal rådmän i Rådet.
 Man ser en stark kopplig till Helsingör då dess råd och borgmästare ofta är släkt med råd och borgmästare i Helsingborg. Rådsmedlemmarna utsågs ofta ur köpmansklassen. Se vidare Borgare i Helsingborg

Samverkan med andra städer
I Lund hölls årliga köpstadsmöten. Då närvarade representanter från alla städers stadsråd.



 Modell över Helsingborg ca 1400 av Tomas Nordbäck

Övre Helsingborg - Staden på Landborgen
Det högre området kallas landborgen och här låg Helsingborgs slott, utanför slottet låg bebyggelse med tre kyrkor S.t Clemens, S.t Peter och S.t Oluf. På 1200-talet byggdes ett kloster för dominikanermunkar söder om bebyggelsen. Staden på landborgen levde fram till reformationen 1527. Då rev man kyrkorna och klostret vilket ledde till att bebyggelsen försvann, bara slottet blev kvar.

Nedre Helsingborg - Strandstaden
Redan på 1100-talet byggdes en kyrka på stranden trots att det inte fanns någon permanent bebyggelse, bara små hyddor som användes under fiskesäsongen men i slutet av 1100-talet började man uppföra permanent bebyggelse öster om Maria kyrkan.

Handel på gator & torg
Från landborgen löpte en väg ner till stranden, precis norr om Maria kyrkan, vidare ut till en lång brygga av trä. Denna tog emot mindre fartyg för handel och resande mellan Själland och Skåne. Gatan som ledde ner mot vattnet var den viktigaste torggatan men handel skedde också runt kyrkan. På detta sätt fungerade det ända fram till Skåne blev svenskt då det behövdes ett större torg. Dagens stortorg anlades och bryggan flyttades till dess förlängning.

Klostret
Omkring 1269 påbörjades ett dominikanerkloster på landborgen öster om slottet, det byggdes i tegel på en grund av natursten. I klostrets norra del låg klosterkyrkan helgad åt  S:t Nicolai. Klostret revs efter reformationen 1536. Troligtvis hölls här av munkarna den första typen av skola.



Kyrkan
Den första kyrkan på stranden, Vår Fru Kirke, var en kyrka byggd i sandsten på 1100-talet. När bebyggelsen i strandstaden växte bestämde man sig för att bygga en ny större kyrka i tegel. S:t Maria kyrkan påbörjades ca 1310 och tog ca 100 år att byggas. Tornet byggdes omkring år1500. Helsingborgs pastorat låg innan reformationen under Biskopen i Lund som ett prebende. Biskopen hade ett hus i Helsingborg, 1463 låg det innanför stadvallen vid södra stadsvallen. De flesta av Lunds ärkebiskopar har varit kyrkoherdar i Helsingborg.

Rådhuset
Det äldsta rådhuset låg precis söder om Mariakyrkan.

Skolan
Den tidigaste skolan bedrev troligen i dominikanerklostret redan på 1300-talet och fram till reformationen. 1537 fanns en skola i strandstaden, skolan låg väster om Maria Kyrkan. Vid biskopsvisitationen 1612 beskrivs skolans tillstånd som gott. 1620 har dock de flesta av eleverna dött i pesten. I kriget 1667 förstördes skolan och ett nytt vackert skolhus i sten byggs upp norr om kyrkan vid stora gatan. 1710 förstördes detta hus då svenskarna använde det som krutmagasin.
Den första skolan för flickor startas 1846, Prinsessan Eugenias Flickskola.

Hospitalet
Om det fans någon typ av fattigvård eller sjukhus innan reformationen bör de ha drivits av något av klostren i Helsingborgs omnejd. Det första hospitalet i Helsingborg var ett länshospital som helt drevs av privata donationer. Detta förstördes i kriget 1676, var det låg är icke känt.  1682 köpte staden salig Hans Murmästares gård vid prästgatan och inrättade här ett Hospital. År 1700 beslöt man bygga ett nytt Hospital i norra änden av staden vid nuvarande Kullaplatsen. Det var ett korsvirkeshus med sadeltak.

Borgarnas gårdar & hus
Under danska kriget 1676 förstördes nästan all bebyggelse i staden. Men de förnämaste husen bör ha legat nära Maria Kyrkan och Rådhuset och till utseendet lika de som ännu finns bevarade i Malmö. Se Borgarnas gårdar och hus i Malmö




Jacob Hansens Hus
 Det byggdes 1641 av köp- och rådmannen Jacob Hansen.






Henckelska gården
Gården byggdes ursprungligen 1629 åt den danska kungen Kristian IV. Ägdes sedan av köp och rådman Herman Schlyter.




Öresund 1658

Historiska Årtal
1070 - Helsingborg omnämns första gången som stad. Helsingborgs slott är en mycket viktig befästning.
1310 -  Den nedre staden har vuxit och behöver en större kyrka. Uppförandet av Maria Kyrkan påbörjas.
1420 - Öresundstullen införs och Helsingborgs betydelse ökar ytterligare.
1527 - Reformationen.
1563-70 - Nordiska sjuårskriget. Klostret och kyrkorna på landborgen har rivits.
1574 - Kronborg på andra sidan sundet börjar byggas. Detta höjde Helsingör till ett kulturcentrum vilket lockade många duktiga hantverkare. Helsingborgs betydelse avtar.
1643-45 - Krig. Svåra ekonomiska förhållanden i staden.
1658 - Skåne blir svenskt
1676 - Danska kriget. Nästan all bebyggelse i staden förstörs.



Källor:
Sankta Maria Kyrka i Helsingborg av Torkel Eriksson
S:ta Maria Kyrka Hällar och Hävder av G. W. Widemark